Every Face Has a Name

En film om befrielsens komplicerade ögonblick

Every Face Has a Name tar sin utgångspunkt i den 28 april 1945, dagen då båtar med krigsfångar och överlevande från de tyska koncentrationslägren anländer till hamnen i Malmö. Deras första steg i frihet filmas av svenska nyhetsfotografer. 70 år senare får de överlevande se dessa filmbilder för första gången. De återupplever känslorna av lycka, men också förvirringen och osäkerheten. Till slut upptäcker de sig själva - i en filmrulle från dagen då livet började igen.

I sin nya film följer Magnus Gertten upp det arbete han påbörjade med Hoppets hamn (2011). Han har genom en omfattande research lyckats sätta namn på många av de okända ansikten som syns i arkivfilmen från den 28 april 1945. Ett av namnen är Bernhard Kempler, som var 9 år när han kom till Malmö. Han överlevde kriget genom att klä ut sig till flicka. Ett annat exempel är Elsie Ragusin från New York, som hälsade på sina farföräldrar i Italien när hon plötsligt anklagades för att vara spion. Hon sattes på en godsvagn och skickades till Auschwitz.
Det är en ovanlig blandning av överlevande som står på kajen i Malmö den dagen. Norska motståndsmän, polska mammor med nyfödda barn, brittiska spioner och judiska överlevande. Alla är de förenade i frihetens ögonblick. 70 år senare får de berätta sina historier.

Every Face has a Name är en film om befrielsens komplicerade ögonblick. Scenerna från 1945 utspelar sig över hela världen även i dag. I filmen får vi möta en grupp flyktingar som i juli 2014 lyckas ta sig till Sicilien i en liten fiskebåt. De är en del av den ändlösa ström av krigsflyktingar som tvingas lämna sina hemländer. Vi ser dem i nyhetssändningarna varje dag. Alla är anonyma. Alla är ansikten utan namn.

TriArt tycker: En liten film som vidgar sig till något betydligt större. Här presenteras djupt personliga människoöden som tillsammans blir både allmängiltiga och obehagligt aktuella. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att inte bli berörd. Every Face Has a Name nominerades till en Guldbagge för bästa dokumentär 2016.

Every Face Has a Name

Titel Every Face Has a Name

Originaltitel Every Face Has a Name

År 2015

Längd 76 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska, Engelska, Engelska

Regissör Magnus Gertten

Relaterade: