Every Thing Will Be Fine

Wim Wenders är tillbaka med ett kraftfullt drama!

Det är vinterkväll, det snöar och sikten är minimal. Plötsligt kanar en släde ut på vägen. Ljudet av en bil som bromsar skär genom luften. Sedan iskall tystnad. Trots att ingen anklagar honom tar bilens förare, Tomas, på sig skulden. Han är författare och det enda han kan förmå sig att göra efter olyckan är att skriva. Men har han rätten att basera sitt arbete på andra människors sorg? Och ger det honom någon lindring?

Wim Wenders är tillbaka med ett vemodigt drama som undersöker sorg, skuld och förlåtelse. För det är inte enbart tid som läker sår, det krävs mod att förlåta också. Inte minst sig själv.

”Jag blev väldigt förtjust när jag fick det första manusutkastet till Every Thing Will Be Fine av Bjørn Olaf (Johannessen). Det var skuld-temat som lockade mig. Inte så mycket om han var skyldig till olyckan eller inte, utan om skulden som du drar på dig i alla kreativa aktiviteter, men främst som författare eller filmskapare genom att använda eller exploatera det verkliga livet. Är det tillåtet att använda andra människors erfarenheter eller lidande och transformera det till konst, en historia eller film? I vår film leder olyckan till att Tomas till slut blir en bättre författare. Händelsen gör honom mognare, vilket han använder i sitt arbete. Vilket ansvar har vi när vi tar över andra människors erfarenheter på de här sätten? Det är en fråga som sällan ställs i filmer, eller när man gör film, trots att frågan är så grundläggande” – Wim Wenders

Wim Wenders (f. 1945) långfilmsdebuterade redan 1970 med Summer in the City och redan då fanns Robby Müller med bakom kameran. De två kom sedan att samarbeta i några av Wenders allra finaste stunder som till exempel Med Alice på halsen, Den amerikanske vännen och Paris, Texas. Wim Wenders tillhör de mer tongivande regissörerna i den 70- och 80-talsvåg som kom att kallas ”New German Cinema”. Ska man ge sig på att hitta en röd tråd i hans massiva cv så är det förmodligen kärleken till amerikanska roadmovies och musik.

TriArt tycker: De senaste åren är det främst genom dokumentärer som Pina och Jordens salt som Wim Wenders visar att han fortfarande är en filmisk kraft att räkna med. Men med Every Thing Will Be Fine gör han en vacker spelfilmscomeback fylld av både melankoli och eftertänksamhet. Nästan som i fornstora dagar.

 

Every Thing Will Be Fine

Titel Every Thing Will Be Fine

Originaltitel Every Thing Will Be Fine

År 2015

Längd 100 min

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Wim Wenders

Skådespelare James Franco, Rachel McAdams, Charlotte Gainsbourg

Relaterade: