Falkens öga

Livet, lite grand från ovan ....

I en glugg på gaveln till Skanörs 1200-talskyrka bor ett Tornfalkspar. Det här är livet ur deras ögon. Människorna som passerar, jakten på föda, äggkläckning och ungarnas utveckling till flygfärdiga falkar. Allt finns med …

Mikael Kristersson guldbaggenominerades för bästa foto, men priset gick till Philip Øgaard och Glasblåsarns barn.

Mikael Kristersson (f. 1947) började filma redan som 13-åring. Efter att ha utbildat sig till filmfotograf på Dramatiska Institutet så har han gjort flera dokumentärer för TV. Pica Pica (1987) var den första av hans filmer som också fått premiär på bio. Han följde upp med den lika hyllade Falkens öga (1998) och 2008 kom Ljusår som bland annat nominerades till Nordiska rådet filmpris. 2010 tilldelades han Region Skånes miljöpris med motiveringen: "För ett långt och tålamodskrävande arbete att förmedla kunskap och känslor förknippade med den skånska naturen i alla dess skeenden"..

TriArt tycker: Mikael Kristersson är fenomenal på att komma nära de fåglar han följer. När han skildrar tornfalkens liv blir det samtidigt en spegling av vårt eget liv, fast sett lite från ovan. En filmisk bedrift från en av våra mest personliga filmare.

Falkens öga

Titel Falkens öga

Originaltitel Falkens öga

År 1998

Längd 89 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Mikael Kristersson

Relaterade: