Fängelse

”Efter livet kommer döden. Det är egentligen det enda man behöver veta. Den som är sentimental eller räddhågad kan ju alltid ta sin tillflykt hos kyrkan.”

OBS! Ej svensktextad

Regissören Martin Grandé blir uppsökt av sin gamla lärare som har en filmidé. Helvetet finns på jorden och djävulen regerar. Martin berättar idén för sin vän Thomas som säger att han känner huvudpersonen i en sådan film, en gatflicka som han har intervjuat.

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: Planerat dubbelsjälvmord och tonåring som är gravid med sin hallick. När Bergman äntligen får regissera sin första film efter eget manus så sparar han inte på krutet. Eller som Lasse Bergström uttryckte sig i Arbetaren efter filmens premiär 1949: ”Irrationell, formsprängande, fylld av hetsig oppositionslusta mot liv och tvång, matad med poetiska övertoner och grällt patetiska mörkinslag, har den kanske inte blivit något fläckfritt konstverk, men fläckarna betyder , här liksom i Hets, mindre. Det viktiga är att Bergman, när han nu verkligen fått ge sig in på ett filmexperiment, lyckats så överväldigande bra”

Fängelse

Titel Fängelse

Originaltitel Fängelse

År 1949

Längd 78 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Birger Malmsten, Eva Henning, Hasse Ekman, Stig Olin

Producenter Lorens Marmstedt

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: