Fanny, Alexander och jag

Stig Björkman tar oss med bakom kulisserna på Sveriges nationalscen när de förbereder sig för uppsättningen av Bergmans färgstarka familjeklassiker.

Det är trettio år sedan Fanny och Alexander gick upp på bio och eftersom regissören inte var särskilt intresserad av att se sina filmer på teatern så är det först efter hans död som de börjat poppa upp på landets scener. Stig Björkman är med från allra första början när Stefan Larsson tar sig an Fanny och Alexander för Dramatens räkning. Hela teatermaskineriet visas upp med allt vad det innebär av nerver, nyfikenhet, humor och reflektioner över både det ena och det andra. Allt effektivt med originalmusik av Michael Nyman.

Stig Björkman (f. 1938) är författare, filmregissör och filmkritiker. Han var redaktör för filmtidskriften Chaplin mellan 1964 – 1972 och har skrivit för både franska Cahiers du cinéma och brittiska Sight & Sound. Han har också skrivit intervjuböcker om Ingmar Bergman, Woody Allen och Lars von Trier. Han regidebuterade 1968 med Jag älskar, du älskar

TriArt tycker: Stig Björkmans ”fluga på väggen”-dokumentär ger en lika färgstark som närgången inblick i hur en Dramatenuppsättning blir till. Från den den första trevande koallitionen till den glittrigt glamorösa premiären. Björkman lyckas med konststycket att förklara tricket utan att förstöra magin.

 

Fanny, Alexander och jag

Titel Fanny, Alexander och jag

Originaltitel Fanny, Alexander och jag

År 2012

Längd 91 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Stig Björkman

Medverkande Jan Malmsjö, Marie Göranzon, Reine Brynolfsson

Relaterade: