Fanny och Alexander

Bergmans mäktiga svanesång

Syskonen Fanny och Alexander växer upp i ett förmöget hem hos den dysfunktionella, men hjärtliga familjen Ekdahl. När fadern dör gifter modern om sig med den stränge biskop Vergérus. Alexander vantrivs i det karga prästhemmet och en grym viljekamp bryter ut mellan honom och den nye, iskalle styvfadern. 

"Efter Fanny och Alexander blir det ingen mer långfilm för mig. Roligare kan det aldrig bli, inte jobbigare heller. Fanny och Alexander är som en summering av hela mitt liv som filmskapare” - Ingmar Bergman

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: Ingmar Bergman sparar inte på krutet i det som var tänkt att bli hans allra sista film. I den dittills dyraste svenska filmproduktionen någonsin samlar han gräddan av svenska skådespelare och levererar en episk familjekrönika som rör sig obehindrat mellan varm kärleksfullhet och isande känslokyla. Flera av de inblandade, som Jan Malmsjö, Gunn Wållgren och Ewa Fröling har aldrig varit bättre än vad de är här. En av de stora svenska klassikerna.

Fanny och Alexander

Titel Fanny och Alexander

Originaltitel Fanny och Alexander

År 1982

Längd 188 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Ewa Fröling, Jan Malmsjö, Mona Malm, Gunn Wållgren, Pernilla Allwin, Bertil Guve

Producenter Jörn Donner

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: