Far From Men

En fransk västern av intim karaktär med den stora, vackra algeriska öknen som bakgrund. Viggo Mortensen imponerar med både sin franska och sitt spel.

Baserad på Nobelprisbelönade Albert Camus novell Gästen (L’Hôte) har regissören David Oelhoffen byggt en värmande historia om två väldigt olika män. Deras vägar möts när den före detta franska militären, numera läraren, Daru (Viggo Mortensen) tvingas eskortera den mordanklagade bybon Mohamed (Reda Kateb) genom det förföriska, men ack så farliga bergsmassivet. Filmen utspelar sig i Algeriet 1954. Det år då den algeriska motståndsrörelsen gick samman i Front de Libération Nationale, och började föra gerillakrig för att befria landet från fransmännen som vägrade släppa taget om det naturresursrika Algeriet. Det här medför givetvis problem för Daru och Mohamed, som hamnar mitt i kaoset.

David Oelhoffen (f.1968) långfilmsdebuterade med In Your Wake 2007. Hans andra film - Far from Men - var med i tävlingssektionen på den 71e upplagan av Venedig Internationella filmfestival.

TriArt tycker: En lika gripande, som visuellt enastående film, om val och lojalitet. Viggo Mortensen imponerar. Nick Cave och Warren Ellis har skapat soundtracket.

 

Far From Men

Titel Far From Men

Originaltitel Loin des hommes

År 2014

Längd 101 min

Regissör David Oelhoffen

Skådespelare Reda Kateb, Djemel Barek, Viggo Mortensen