Fårödokument 1979

”Man ska inte springa förbi de här människorna.” – Ingmar Bergman

På Fårö står man på tills man ligger i graven. Vågorna är så höga att färjan kastas omkring, och det är så kallt att "katterna äter fyra gånger om dagen". Gamla öbor minns när det gällde att klara sig genom vintrarna. En mångkunnig bonde förklarar varför man samlade stenarna till dem i strandkanten. "... vattnen var höga och vattnen föll och då blev det mer såna där flisor som man kunde bygga och mura av. Här uppe på burgarna var det mer tunna flata sköra sten som hade liggi i vind och väder och sol länge, och de höll inte så bra som dem man kunde få där som vattnet hade liggi över." Man önskar att han aldrig skulle sluta tala.

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: När Bergman följer upp sin dokumentär Fårödokument (1969) med Fårödokument 1979 så vill han skildra kontrasten mellan det intensiva sommarlivet och den totala ödsligheten under övriga årstider. Resultatet är en kärleksförklaring till ett landskap och människorna som bebor det. Men 40 år senare är det också ett unikt tidsdokument som fångar en landsbygd och ett sätt att leva som idag känns väldigt avlägset.

Fårödokument 1979

Titel Fårödokument 1979

Originaltitel Fårödokument 1979

År 1979

Längd 120 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Medverkande Valter Broman, Ingrid Ekman, Ulla silfvergren

Producenter Ingmar Bergman

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: