Faust

Alexander Sokurov avslutar sin makt-tetralogi med en mäktig version av Goethes klassiker.

Faust är en vetenskapsman som drivs av sin kunskapstörst. Han tvekar inte att gräva upp lik för att försöka ta reda på var själen sitter. När han förälskar sig i den betydligt yngre Gretchen övertygar han sig själv om att det handlar om att utforska skillnaden mellan liv och död. Ett område han skulle sälja sin själ för att få undersöka fullt ut …

Alexander Sokurov (f. 1951) lärde känna Andrei Tarkovskij när de studerade på den Sovjetiska filmskolan VGIK och de två inspirerade varandra. De flesta Sokurovs tidiga filmer förbjöds dock av den Sovjetiska regimen. Hans regidebut Odinokiy golos cheloveka (A Lonely Human Voice) som var färdig 1978 fick inte premiär förrän 1987 då perestrojkan hade tinat upp det sovjetiska filmlandskapet. Efter Sovjetunionens kollaps fick resten av världen upp ögonen för Sokurovs filmer och 1997 kom en av hans mest hyllade verk - Mor och son. 2002 gjorde han Den ryska arken den första långfilmen som är gjord i en enda, 99 minuter lång, tagning. Hans makt-tetralogi består av Moloch om Hitler, Taurus om Lenin, The Sun om Hirohito och Faust baserad på Goethes berömda drama.

TriArt tycker: Alexander Sokurovs version av Faust-myten är en visuell upplevelse som sprakar av expressionism och mustig berättarglädje.

Faust

Titel Faust

Originaltitel Faust

År 2011

Längd 134 min

Länder Ryssland

Undertexter Svenska

Språk Tyska

Regissör Alexander Sokurov

Skådespelare Johannes Zeier, Anton Adasinsky, Isolda Dychauk

Relaterade: