Faustas pärlor

Faustas pärlor, en vacker peruansk film om smärta och om att ta sig ur det förflutnas klängande klor, bärs av en gnistrande skarp rolltolkning från huvudrollsinnehaverskan Magaly Solier.

Fausta sägs lida av en ovanlig sjukdom kallad "skrämda bröstvårtan", som överför moderns smärta vid en våldtäkt genom bröstmjölken och tar sig uttryck i näsblod och återkommande svimningar. Hon lever ständigt i en stillsam sorg över de många tragedierna i mammans liv: våldtäkten under graviditeten och mordet på maken under terrorregimen, närvarande i orden i mammans sånger. När mamman går bort, ger sig Fausta av till storstaden för att tjäna in pengar till en ordentlig begravning och söker samtidigt drastiska vägar att slita sig ifrån det förflutnas sorg och tragedi.

Den peruanska regissören Claudia Llosas debutfilm Made in USA, även den med Magaly Solier i huvudrollen, fick sin världspremiär vid Sundance filmfestival och vann även FIPRESCI-priset vid filmfestivalen i Rotterdam strax därefter. Faustas pärlor, Llosas andra film, vann Guldbjörnen i Berlin 2009.

TriArt tycker: Lågmält och vackert där uttrycket "orden är missförståndens moder" går som en röd tråd genom filmen. En sparsmakad historia där inte ett ord eller bild känns överflödig. 

Faustas pärlor

Titel Faustas pärlor

Originaltitel La Teta asustada

År 2009

Längd 94 min

Länder Peru

Undertexter Svenska

Språk Spanska

Regissör Claudia Llosa

Skådespelare Magaly Solier, Susi Sánchez, Efraín Solís

Relaterade: