Fay Grim

Hal Hartley återvänder till persongalleriet i Henry Fool och tar med sin torra humor spionfilmsgenren till en närmast absurd nivå.

Fay Grim är en ensamstående sedan hennes make Henry försvunnit sju år tidigare. Han flydde efter att, genom en olyckshändelse, ha dödat sin granne. Fay har sedan dess uppfostrat sin son, Ned, att tycka så illa om sin far som möjligt. Deras tillvaro vänds upp och ned när de får besök av en CIA-agent som behöver deras hjälp att hitta Henrys anteckningsbok som sägs innehålla hemligheter som kan hota rikets säkerhet …

Hal Hartley (f. 1959) tillhör de mest tongivande regissörerna som slog igenom i början av 90-talet. Genomsyrade av lakonisk humor, starka karaktärer och smart dialog har hans filmer fostrat skådespelare som till exempel Adrienne Shelley, Martin Donovan och inte minst Parker Posey. Fay Grim är del två i Hartleys Henry Fool-trilogi, sista delen Ned Rifle har planerad release under 2015.

TriArt tycker: En spionfars som ibland gränsar till att vara för smart för sitt eget bästa. Men Parker Posey och Jeff Goldblum vet hur man spottar ur sig komisk dialog utan att tappa ansiktet och lyfter Fay Grim till en av Hartleys bättre 00-talfilmer.

Fay Grim

Titel Fay Grim

Originaltitel Fay Grim

År 2006

Längd 118 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Hal Hartley

Skådespelare Parker Posey, Jeff Goldblum, Liam Aiken

Relaterade: