Ficktjuven

”Robert Bresson är fransk film, på samma sätt som Dostojevskij är den ryska romanen och Mozart den tyska musiken” – Jean-Luc Godard

Michel är en ung ficktjuv som åker fast. När han släpps börjar han stjäla igen. Han intalar sig att han måste. Men adrenalinkickarna efter de lyckade stölderna växer i takt med den tilltagande oron över att åka fast igen.

Robert Bresson (1901-1999) hann med 13 långfilmer och 1 kortfilm under sin 40-åriga karriär. Redan från början hade han en personlig, sparsmakad stil och var bland de första att rollbesätta sina filmer med amatörer. Under andra världskriget satt han ett år i fångläger, en erfarenhet som man kan förmoda inspirerade till en av hans mest kända filmer – En dödsdömd har rymt. Robert Bresson tillhörde, tillsammans med bland andra Luis Bunuel, Ingmar Bergman och Akira Kurosawa, den första generationen auteurer och hans inflytande på filmhistorien är, för att använda en underdrift, stort!

TriArt tycker: Robert Bresson är på sitt allra mest sparsmakade humör och bjuder på en elegant en studie i mänsklighet med all den olycka och stolthet som finns där. Mästerligt!

Ficktjuven

Titel Ficktjuven

Originaltitel Pickpocket

År 1959

Längd 76 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska, Franska

Regissör Robert Bresson

Skådespelare Martin LaSalle, Marika Green, Jean Pélégri

Producenter Agnès Delahaie

Manus Robert Bresson

Relaterade: