Fitzcarraldo

En av filmhistoriens mest mytomspunna inspelningar

Brian Sweeney Fitzgerald brinner starkt för Operakonsten och planerar att bygga ett magnifikt operahus mitt inne i den Peruanska djungeln. Inga ansträngningar är för stora för att nå målet, inte ens om det handlar om att frakta en ångbåt över ett berg …

Werner Herzog (f. 1942) var under 70-talet, tillsammans med Rainer Werner Fassbinder, Margarethe von Trotta, Volker Schlöndorff och Wim Wenders, en av fixstjärnorna i det som brukar kallas den nya tyska filmvågen. Han långfilmsdebuterade 1968 med Lebenszeichen och med filmer som Dvärgar har också varit små (1970), Aguirre – Guds vrede (1972), Kaspar Hauser – Var och en för sig och Gud mot alla (1974), Woyzeck (1979) och Fitzcarraldo (1982) i ryggen tillhör han de mer kompromisslösa regissörerna i sin generation.

TriArt tycker: En legendariskt strulig inspelning fylld av skådespelarbyten, olyckor och våldsamma gräl. Herzog hävdar till och med att det gick så långt att indianhövdingen i filmen gav honom ett uppriktigt erbjudande om att ta livet av Kinski. Den tryckta stämningen och Herzog/Kinskis excentriska besatthet speglas i den färdiga filmen, en vackert storslagen uppvisning i envis hybris och galenskap.

Fitzcarraldo

Titel Fitzcarraldo

Originaltitel Fitzcarraldo

År 1982

Längd 150 min

Länder Tyskland

Undertexter Svenska

Språk Tyska

Regissör Werner Herzog

Skådespelare Klaus Kinski, Claudia Cardinale, Jose Lewgoy

Producenter Lucki Stipetic

Manus Werner Herzog

Relaterade: