Flickor i karriären

Gnistrande samspel mellan Katrin Cartlidge och Lynda Steadman i Mike Leighs syrligt melankoliska ”Flickor i karriären”.

När de var tonåringar delade Hannah och Annie lägenhet och var bästa vänner. Flera år senare träffas de igen över en helg och påminner varandra om ungdomsårens dåliga självförtroende. Nu har båda karriärer och tillvaron är tryggare. Eller?

Mike Leigh (f.1943) inledde sin karriär på teatern i mitten av 60-talet. På 70-talet började han göra film för BBC, redan då med ett stort socialt engagemang. De flesta av hans projekt har inletts utan manus, baserade på en ide som sedan improviseras fram. Det stora internationella genombrott kom med Naken 1993 och befästes sedan med Hemligheter och lögner 1996 och Flickor i karriären 1997. Han har sedan fyllt på med en imponerande rad filmer som inkluderar bland andra All or Nothing, Vera Drake och Medan åren går.

TriArt tycker: En bitterljuv och komisk uppvisning i vänskapligt förtryck som lite orättvist har hamnat i skuggan av Leighs andra filmer. En sorglig påminnelse om Katrin Cartlidges alldeles för tidigt släckta lyskraft.

"Mike Leigh kan ha filmvärldens högsta lägstanivå. Ett dussintal filmer har det blivit; alla bra – de flesta mästerliga. Flickor i karriären nämns sällan i den korta pitchen av Leighs konstnärskap och konkurrensen är förvisso knivskarp, men det borde den göra eftersom den tillhör hans allra bästa. Två vänner träffas efter många år och tar igen för förlorad tid och ser tillbaka på sin tid som rumskamrater under studietiden. Som alltid excellerar Leigh i lysande dialog, tredimensionella rollfigurer och i det filmiskt härliga mötet mellan svärta och humor. Dessutom: The Cure! Och bästa Katrin Cartlidge ..!" - Andreas Degerhammar


Flickor i karriären

Titel Flickor i karriären

Originaltitel Career Girls

År 1997

Längd 87 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Mike Leigh

Skådespelare Katrin Cartlidge, Lynda Steadman, Mark Nemton

Utanför TriArt Tidiga kortfilmer av Mike Leigh, Kritiker om Flickor i Karriären

Relaterade: