Fly mig en greve

Stjärnspäckat sånglustspel väldigt löst baserat på Pygmalion, med Carl-Gustaf Lindstedt som ska tämjas till fullfjädrad greve och gentleman.

Skulptrisen Ullacarin Knaake har skrivit en operett – Zigenarfurstinnan -  till förmån för behövande konstnärer. Men mitt under repetitionen hoppar en av huvudrollerna, greven, av. Ullacarin har dessutom en skulptur som måste bli klar och hon ringer stressad efter en modell. Samtidigt har två tjuvar brutit sig in i lägenheten och Ullacarin misstar dem för att komma från modellbyrån. Rädda för att avslöjas ställer den yngre av tjuvarna upp och poserar. Det är då Ullacarins snobbiga vänner dyker upp och slår vad om att hon inte kan göra en greve av ”den där” och pekar på den nya modellen …

Torgny Anderberg (1919-2000) debuterade som skådespelare i Hampe Faustmans Flickan och Djävulen 1944. Det var inledningen på en spretig karriär där han hann med att regissera såväl dokumentärer som spelfilmer vid sidan om sitt skådespelande. Mest känd är han kanske för sina Lilla Fridolf-filmer på 50-talet och den gråtmilda Rännstensungar från 1974. Mot slutet av sin karriär ägnade han sig helt åt dokumentärer, inte sällan från Sydamerika.

TriArt tycker: Fly mig en greve marknadsfördes som ett ”spextakel”, vilket är precis vad det är, komplett med hö-hö-skämt, knasiga förvecklingar och ”bullrande muntrationer”. En paradgren för både Carl-Gustaf Lindstedt och Sigge Fürst. 

Fly mig en greve

Titel Fly mig en greve

Originaltitel Fly mig en greve

År 1959

Längd 87 min

Länder Sverige

Språk svenska

Regissör Torgny Anderberg

Skådespelare Carl-Gustaf Lindstedt, Sigge Fürst, Lill-Babs

Relaterade: