Folket i Simlångsdalen

Oäktingar, dramatiska knivslagsmål, klasskamp och kärlekstrassel i skogarna mellan Halland och Småland. Allt efter Fredrik Ströms roman.

Tattarna som bor i skogen är hatade av byborna i Simlångsdalen. Byns rikaste, Stig Folkesson, var i sin ungdom förälskad i Skog-Börta och de fick en dotter, Marit, som han aldrig har erkänt. När Skog-Börta dör vill hennes familj ha upprättelse och Stig ställs mot väggen. Historien filmatiserades första gången 1928, då regisserad av Theodor Berthels.

Åke Ohberg (1905-1975) debuterade i Gustaf Molanders Vi som går köksvägen 1932 och blev snabbt en av våra mest populära skådespelare. 1940 regidebuterade han med Romans. Han var också först med att filmatisera Elvira Madigan, då med Eva Henning i huvudrollen. Som regissör var han skicklig hantverkare och ganska lågmäld, vilket skilde honom från sina mer experimenterande generationskollegor.

TriArt tycker: Välspelad och dramatisk historia i effektivt storslagna miljöer. Att Edvin Adolphson dominerar i rollistan är kanske onödigt att tillägga.

Folket i Simlångsdalen

Titel Folket i Simlångsdalen

Originaltitel Folket i Simlångsdalen

År 1947

Längd 90 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Åke Ohberg

Skådespelare Edvin Adolphson, Eva Dahlbeck, Kenne Fant

Relaterade: