Främlingen

Orson Welles tredje film blev hans första (och i princip enda) kommersiella framgång!

En nazijägare är på jakt efter den ökände Franz Kindler, en av de högst ansvariga för folkmordet på judarna. Nu lever Franz ett lugnt liv under falsk identitet som historieprofessor och ska just till att gifta sig med en domares dotter. Den enda som kan avslöja hans riktiga identitet är en nazist som plötsligt hittas mördad …
 
Orson Welles (1915-1985) skrev in sig i filmhistorien redan med sin debutfilm Citizen Kane (1941). Han fortsatte att skapa nya, innovativa filmgrepp i bland andra De magnifika Ambersons (1942), En djävulsk fälla (1958), Lady From Shanghai (1947) med flera. Han imponerade även som skådespelare, inte bara i sina egna filmer utan även i andras regi som i Den tredje mannen, Falstaff och Moby Dick för att nämna några.

TriArt tycker: Främlingen har av många, inte minst regissören själv, ansetts vara en av hans svagare filmer. Men på senare år har den omvärderats med all rätt. För det är en tajt historia och en försmak av Tredje mannen som kom tre år senare. Welles är effektivt obehaglig och Edward G Robinson är, ja, Edward G Robinson. I kombination med ett gediget hantverk är det här en pärla som bara blivit bättre med åren. Även om det hade varit intressant att se vad som hade hänt om Welles hade fått som han hade velat och låtit Agnes Moorehead spela nazijägaren.

Titel Främlingen

Originaltitel The Stranger

År 1946

Längd 95 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Orson Welles

Skådespelare Edward G Robinson, Loretta Young, Orson Welles

Producenter Sam Spiegel

Manus Anthony Veiler, Decla Dunning

Relaterade: