Frihet - Den blå filmen

Första delen i Kieslowskis klassiska Trikoloren-trilogi är både känslomässigt kraftfull och visuellt spektakulär

Julie förlorar sin man och dotter i en bilkrasch som slår hennes tillvaro i småbitar. Förkrossad av sorg försöker hon undvika allt som påminner om det förflutna. Hon har förlorat allt, men har hon också, när alla band är kapade, uppnått något som skulle kunna kallas frihet? 

Krzystof Kieslowski (1941 - 1996) inledde sin karriär med en rad dokumentärer där han skildrade arbetare och vanliga medborgare. Hans sociala speglingar mötte dock motstånd från de styrande och när politbyrån censurerade hans TV-film Arbetare 71 slutade han göra dokumentärer och satsade istället på spelfilmer. Till en början behöll han den dokumentära stilen. 1984 släppte han sin kanske Bez Konca (no end som blev startskottet för hans samarbete med manusförfattaren Krzystof Piesewicz och kompositören Zbigniew Preisner. 1988 kom kortfilmsserien Dekalogen som tillhör Kieslowskis mest hyllade verk. Men det var Veronikas Dubbelliv som gav honom det slutgiltiga genombrottet, han befäste sedan sin plats på toppen med trikoloren-trilogin (Den blå filmen, Den vita filmen och Den röda filmen). Han hann börja på en ny trilogi inspirerad av Dantes inferno (Himmel, Helvete och Skärseld) men avled av en hjärtattack innan han hann börja filma. Manusen slutfördes av Krzystof Pieswicz och Heaven filmades av Tom Tykwer 2005, Hell av Danis Tanovic 2007 men Skärselden är fortfarande ofilmad.

TriArt tycker: Fortfarande en av de mest förkrossande vackra skildringarna av sorg och saknad som fångats på film.

"Kieslowski dog i förtid, och kanske just därför, är det en regissör och konstnär som man djupt saknar varje gång man ser om någon av hans många mästerverk. FRIHET-DEN BLÅ FILMEN, den första delen i hans trilogi baserad på Frankrikes och franska revolutionens frihetsmotton, är ett av den moderna filmhistoriens mest ambitiösa projekt. Frihetsbegreppet står i filmen snarare som en frågeställning än som ett konstaterande. Juliette Binoche spelar huvudrollen, en kvinna som förlorar man och barn i en bilolycka. Hon bär på en hemlighet, som både hjälper henne i sorgearbetet och ger henne kraft att gå vidare (mot friheten?). Det är sublimt och magiskt, det är gripande och vackert, det är enastående filmkonst!  Det är en film som ger kraft och livslust, och som jag har sett om varje sommar sen 1994…!" - Mattias Nohrborg

Frihet - Den blå filmen

Titel Frihet - Den blå filmen

Originaltitel Trois couleurs: Bleu

År 1993

Längd 94 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska, Franska

Regissör Krzystof Kieslowski

Skådespelare Juliette Binoche, Benoît Régent, Florence Pernel

Producenter Maren Karmitz

Manus Krzystof Kieslowski

Utanför TriArt Colin MacCabe om Trikolor-trilogin, Nick James om Frihet - Den blå filmen

Relaterade: