Gatans lag

Michael Manns hyllade långfilmsdebut!

På dagarna driver Frank en respektabel bilfirma, men på nätterna förvandlas han till juveltjuv. Chicagos bäste. Men med ett långt fängelsestraff i bagaget planerar han nu för att dra sig tillbaka. Därför låter han sig övertalas att göra en storstilad sorti med en diamantkupp i mångmiljonklassen. Men beställaren har en hemlig agenda. Franks sista kupp kan bokstavligen bli hans livs sista …

Michael Mann (f. 1943) inledde sin karriär med att skriva manus till bland andra TV-serien Starsky och Hutch. Han långfilmsdebuterade 1981 med Gatans lag som blev uttagen till huvudtävlan i Cannes. Hans stora genombrott kom 1984 med TV-serien Miami Vice. Han har gjort sig känd som en visuell stilist med känsla för hårdkokt spänning vilket han har visat i bland andra Manhunter (1986), Heat (1995) och Collateral (2004).

TriArt tycker: Michael Manns långfilmsdebut är en stiliserad uppvisning i atmosfär och spänning. Samspelet mellan James Caan och Tuesday Weld gnistrar i kapp med neonljuset som speglas på de regnblanka gatorna.

Gatans lag

Titel Gatans lag

Originaltitel Thief

År 1981

Längd 120 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Michael Mann

Skådespelare James Caan, Tuesday Weld, Jim Belushi, Willie Nelson

Producenter Jerry Bruckheimer, Ronnie Caan

Manus Michael Mann

Relaterade: