Giliap

Roy Anderssons andra långfilm är uppvisning i surrealism och visuellt egensinne.

En man söker jobb som servitör på ett nedgånget hotell. Han får snabbt namnet Giliap av sin kollega Greven. Giliap inleder en tafatt relation med servitrisen Anna. Samtidigt fortsätter den övriga personalen med sitt arbete medan de drömmer om något annat. Allt övervakat av hotellägaren som lever kvar i det gamla och tror sig vara en betydande person på orten.

Roy Andersson (f. 1943) arbetade som regiassistent åt Bo Widerberg på Ådalen 31 och hann göra några uppmärksammade elevfilmer innan han, vid 27 års ålder, fick sitt stora genombrott med En kärlekshistoria. Man kan ana det redan i debuten, men det var först i sin andra film Giliap som Roy Andersson på allvar började utveckla det bildspråk som han har använt sedan dess. Efter att ha gjort en rad uppmärksammade reklamfilmer, startade Roy Andersson sitt eget produktionsbolag - Studio24. 1991 inledde han Göteborg Filmfestivals stafettfilmsprojekt med kortfilmen Härlig är jorden som gav en fingervisning om vad som komma skulle. 2000 återvände Roy Andersson till långfilmsformatet med den vackert surrealistiska Sånger från andra våningen. Filmen blev uttagen till tävlan i Cannes, där den belönades med Juryns specialpris. Den tog sedan även storslam på Guldbaggegalan. Sju år senare kom Du levande som också den fick sin premiär på Cannesfestivalen. 2014 avslutade han trilogin med En duva satt på en gren och funderade på tillvaron som blev den första svenska film som belönades med Guldlejonet i Venedig.

TriArt tycker: Giliap blev orättvist missförstådd vid sin premiär, men har på senare år fått en välförtjänt upprättelse. Efter succén med En kärlekshistoria ville Roy Andersson göra något helt annat och han genomför sin vision med imponerande konsekvens. Lyhörd inför 70-talets stämningar speglar han ett krackelerande folkhem och tar samtidigt de första stegen in på den visuella stil som han finslipat på sedan dess.

Giliap

Titel Giliap

Originaltitel Giliap

År 1975

Längd 108 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Roy Andersson

Skådespelare Thommy Berggren, Mona Seilitz, Willie Andreason

Producenter Kalle Boman, Göran Lindgren

Manus Roy Andersson

Relaterade: