Gimme Danger

”Raw power got a magic touch, raw power is much too much …”

Jim Jarmusch drar nytta av sin vänskap med Iggy Pop och gräver fram den spretiga historien om The Stooges, det kanske mest magnetiska rockbandet någonsin. Ett musikaliskt fenomen vars korta, men intensiva, existens satte outplånliga spår i populärkulturen och samtidigt krattade manegen för en ny musikalisk revolution - Punken.

Jim Jarmusch (f. 1953) debuterade med skolprojektet Permanent Vacation 1980, filmen gjorde inte några större avtryck på omvärlden. Det gjorde däremot Stranger Than Paradise som blev Jarmusch stora genombrott. Med torr humor, stillsamt tempo och väl valda refenser från den popkulturella scenen blev Jarmusch snabbt en nyckelfigur inom den amerikanska independent-filmen. En plats han sedan befäst med filmer som Down by Law, Mystery Train, Night on Earth och Dead Man för att nämna några.

TriArt tycker: Jarmusch fångar effektivt det kaos som omgav Iggy & Co när det begav sig. Klippen och musiken är fortfarande hisnande upplevelser och Iggy är en fantastisk berättare. En viss överslätning av några av de mer centrala konflikterna kompenseras med rock'n'roll och en jäkla energi. Eller med andra ord, mer "Real Cool Time" än "Search and Destroy".

 

Gimme Danger

Titel Gimme Danger

Originaltitel Gimme Danger

År 2016

Längd 108 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Jim Jarmusch

Medverkande Iggy Pop, Ron Asheton, Scott Asheton, James Williamson

Manus Jim Jarmusch

Relaterade: