Gisslan

Motstridiga känslor i välspelat kapardrama!

Förberedelserna inför Nika och Anas bröllopsfest håller på för fullt och det är en stor dag för bådas familjer, men för det nygifta paret och deras vänner så är firandet en del av en mörkläggning då de planerar att lämna Sovjetunionen. De ska lämna deras klaustrofobiska vardagsliv för den fria världen, de kapar ett inrikesflyg från Tbilisi till Batumi och tvingar det att landa i Turkiet. Men när planet lämnar marken och pressen snabbt stiger, går ingenting som planerat för dessa unga oerfarna kapare.

Gisslan är baserad på verkliga händelser som tog plats i Georgien 1983 då sju unga studenter, alla från välutbildade medelklassfamiljer, försöker fly Sovjetunionen genom att kapa ett flygplan.

Rezo Gigineishvili (f. 1982) är utbildad på Gerasimov Institute of Cinematography i Moskva. Han regidebuterade med Zhara (2006) som blev en stor kommersiell framgång i hemlandet. Han befäste sina framgångar med den romantiska komedin Lyubov s aksentom (2012) och uppföljaren Bez granits (2015) innan han levererade Gisslan (2017) som är hans mest personliga film hittills.

 

Gisslan

Titel Gisslan

Originaltitel Mzevlebi

År 2017

Längd 103 min

Länder Georgien

Undertexter Svenska

Språk Georgiska

Regissör Rezo Gigineishvili

Skådespelare Merab Ninidze, Irakli Kvirikadze, Tinatin Dalakishvili

Manus Rezo Gigineishvili