Gitarrmongot

Ruben Östlunds uppkäftiga debut är fortfarande en omtumlande upplevelse som inte liknar något annat.

12-årige Erik tar sig runt i ”Jöteborg” och spelar gitarr med betydligt större entusiasm än sin publik. Han blir vår ledsagare genom en rad skruvade vardagssituationer som Ruben Östlund dissikerar med obönhörlig precision.

Ruben Östlund (f.1974) inledde sin karriär under 1990-talet med att filma sina vänners skidstunts i Alperna. 2004 långfilmsdebuterade han med Gitarrmongot. 2008 premiärvisades De ofrivilliga på Cannes filmfestival och satte Ruben Östlund på den internationella filmkartan. Han följde upp med kortfilmen Händelse vid bank som belönades med en Guldbjörn på Filmfestivalen i Berlin 2010. Nästa långfilm, Play, premiärvisades också i Cannes och belönades senare med bland annat Nordiska rådets filmpris och Guldbaggar för bästa Regi och bästa foto. I Turist fortsatte han att studera det mänskliga beteendet och tog sin karakteristiska stil ytterligare ett steg i humorns riktning.

TriArt tycker: En av 2000-talet mest egensinniga debuter och en uppfriskande pungspark mot de filmiska konventionerna.

"Den senaste tiden har Ruben Östlunds och Erik Hemmendorffs namn varit på hela filmsveriges läppar. Tänk att en svensk regissör fick träda upp på Lumières scen och ta emot Guldpalmen! Det var en stor dag inte bara för Ruben, Erik och deras produktionsbolag Plattform utan för alla som arbetar med film i Sverige och för alla som ser film i Sverige. Jag hoppas och tror att den uppmärksamhet som The Square nu får ska sprida sig till alla våra filmskapare. För det görs väldigt mycket bra film i Sverige. Ibland glömmer vi det. Andra gånger drabbas man som åskådare av storheten i ett verk. Kanske kan du inte placera in det du ser i dina tidigare referensramar. Kanske är det du ser en helt ny, unik röst, som drabbar dig utan att du kan sätta exakt ord på vad du upplevt. Mer än att det är helt underbart. Det hände mig när jag såg Ruben Östlunds debutfilm Gitarrmongot. För er som återvänder till den hoppas och vet jag att det inte blir "sista gången Nu!" För er som aldrig upplevt den tidigare; låt det bli första gången NU!" - Eva Esseen

Gitarrmongot

Titel Gitarrmongot

Originaltitel Gitarrmongot

År 2004

Längd 89 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Ruben Östlund

Skådespelare Mikael Allu, Bjarne Gunnarsson, Erik Gustafsson

Relaterade: