Gomorra

När Matteo Garrone gör film av Roberto Savianos unika genomlysning av italienska maffian så nämner han inga riktiga namn. Det kan vara förklaringen till att han slipper samma dödshot som författaren lever under. I övrigt är det nämligen en minst lika skoningslös och saklig beskrivning av en sorgligt dehumaniserad penning- och maktdyrkande gangstervärld.

Camorran är ett välorganiserat illegalt nätverk i trakterna kring Neapel. Fem levnadshistorier vävs samman och ger en obehaglig bild av hur djupt förankrad maffian har blivit i samhället. Allt från de unga slynglar som leker Scarface till samvetslösa affärsmän som tjänar grova pengar på att dumpa giftigt avfall i närheten av överbefolkade bostadsområden.

Att ta sig an den italienska bästsäljaren Gomorra satte strålkastarljuset på regissören Matteo Garrones vars dittills mest kända verk var den lätt skruvade The Embalmer, en obskyr historia om en konservator och hans besatthet av en välbyggd servitör. När det gäller Gomorra har han valt att hålla sig så objektiv som möjligt. Eller som han själv har konstaterat i olika intervjuer:"Om jag hade växt upp i det här området så hade jag förmodligen gjort liknande misstag. Därför vill jag inte döma de här människorna, jag vill bara visa deras konflikter. Jag förstår dem. Den här filmen berättas ur slavarnas synvinkel, inte husbondens."

TriArt tycker: Verkligheten överträffar dikten i en sorglig och fascinerande beskrivning av Italiens organiserade brottslighet.

Gomorra

Titel Gomorra

Originaltitel Gomorra

År 2008

Längd 137 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska

Regissör Matteo Garrone

Skådespelare Gianfelice Imparato, Salvatore Abruzzese, Toni Servillo

Relaterade: