The Great Consoler

Lev Kuleshovs finaste ögonblick blev sorgligt nog spiken i kistan för hans fortsatta karriär. Att den utspelar sig i USA , med en amerikansk hjälte föll nämligen inte de Sovjetiska myndigheterna i smaken. Alls.

OBS! Endast engelsk text

Amerika, 1899. Författaren O’Henry är fängslad. Att guvernören uppskattar hans berättarbegåvning har gett honom fördelar i det hårda fängelselivet. Något han inte vill bli av med trots att han ser att hans medfångar far illa. Istället tröstar han dem med överdrivet romantiska historier där det goda alltid vinner.

Lev Kuleshov (1899 - 1970) tillhör rysk films mest betydelsesfulla pionjärer. Han var bara 18 år när han, inspirerad av de tyska expressionisterna, gjorde sin första film Proekt Inzhenera Praita. Kuleshov var en av grundarna till Moskvas filmskola och bland hans elever märks bland andra Sergei Eisenstein och Vsevolod Pudovkin. Kuleshov hade sin mest produktiva period under 20-talet. Men efter några smarta satirer över rysk politik började de sovjetiska myndigheterna tappa tålamodet och efter The Great Consoler” (Velikiy uteshitel) blev det svårt för honom att få stöd för att göra de filmer han önskade. Kuleshovs teorier kring klippteknik har haft enorm betydelse för både rysk och internationell film.

TriArt tycker: En av få sovjetiska filmer som sätter konstnären i fokus. Kuleshov såg själv denna som sitt mästerverk. Att han väljer att skildra USA ger den en extra krydda. Är den anti-amerikansk och anti-kapitalistisk? Eller är USA bara ett alter ego till Sovjetunionen där människor blir fängslade på minst sagt svaga grunder. Det Sovjetiska styret verkar ha tagit åt sig av det senare och satte stopp för en stor filmisk visionär (PL)

The Great Consoler

Titel The Great Consoler

Originaltitel Velikiv uteshitel

År 1933

Längd 95 min

Länder USSR

Språk Ryska

Regissör Lev Kuleshov

Skådespelare Konstantin Khoklov, Ivan Novoseltsev, Vasili Kovrigin

Relaterade: