Gycklarnas afton

Bergmans mustiga skillingtryck är lika brutalt som hjärtskärande

Cirkus Alberti med sitt slitna sällskap gycklare rullar in en liten sydskånsk stad. Ägaren Albert sitter på kuskbocken och lyssnar på den groteska historien om hur Alma, maka till den försupne clownen Frost, övertalats att bada naken inför en trupp artillerister på övning. Det sätter tonen till en av Bergmans mer expressiva historier fylld av svartsjuka, kärlek och förödmjukelse.

Gycklarnas afton är relativt uppriktig och skamlöst personlig. Albert Johansson, cirkusdirektören, älskar Anne och sitt förvirrade cirkusliv. Ändå dras han till den småborgerliga tryggheten hos den övergivna hustrun. Han är kort sagt ett tumult av känslor på två ben. Att Åke Grönberg spelar honom och att rollen är skriven för honom handlar inte om någon påverkan från Duponts Varieté (1925) med Emil Jannings. Det är enklare än så. Vill en mager och tanig regissör göra ett självporträtt så väljer han naturligtvis en karl som är fet.” – Ingmar Bergman i Bilder (1990)

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: Det första samarbetet med Sven Nykvist (som delade fotoarbetet med Hilding Bladh) är ett stort expressivt och sårigt kliv in i det personliga filmskapande som skulle göra Bergman till ett världsnamn.

Gycklarnas afton

Titel Gycklarnas afton

Originaltitel Gycklarnas afton

År 1953

Längd 92 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Gudrun Brost, Harriet Andersson, Åke Grönberg, Hasse Ekman, Anders Ek

Producenter Rune Waldekranz

Manus Ingmar Bergman

Utanför TriArt Kerstin Gezelius om Bergman och Gycklarnas afton

Relaterade: