Hamnstad

”Den är helt gjord i Rossellinis anda” – Ingmar Bergman

Berit har tillbringat flera år på skyddshem för flickor, nu bor hon hemma sin mor som helst skulle vilja se att hon återvände till anstalten. Känslokylan driver Berit till att försöka dränka sig i hamnen, men hon räddas i sista sekund av sjömannen Gösta. Några dagar senare träffas de igen och han följer med henne hem. Men Berit vågar inte tro på att han verkligen tycker om henne. Inte med hennes bakgrund …

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.  

TriArt tycker: Bergman döljer inte sin beundran för neorealisterna och levererar en av sina mest socialrealistiska filmer. I intervjuboken Bergman om Bergman konstateras att rollfigurerna är mer nyanserade och mindre romantiska än i regissörens tidigare filmer, något som Bergman ödmjukt tillskriver manusförfattaren. ”Det var Länsbergs förtjänst. Det enda avsnittet som jag har skrivit i Hamnstad, och som förresten är dåligt och bryter av mot filmen i övrigt, det är hjältens upplevelser när han blir full med en hora. Det är verkligen ett bedrövligt avsnitt, alldeles stiliserat och kvasilitterärt och stämmer inte ett dugg med den övriga filmen."

Hamnstad

Titel Hamnstad

Originaltitel Hamnstad

År 1948

Längd 99 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Nine-Christine Jönsson, Bengt Eklund, Mimi Nelson

Producenter Harald Molander

Manus Ingmar Bergman, Olle Länsberg

Relaterade: