Happy Together

Happy Together överraskade omvärlden när den hade premiär 1997. Främst för filmens finstämda skildring av kärleksproblem. Att Wong Kar-Wai dessutom bytt miljö från Hong Kong till Buenos Aires ger filmen en fräschör och vitalitet, som ännu en gång känns nyskapande.

I Happy Together anländer Yiu-Fai och Po-Wing till Argentina från Hongkong för att ha semester. Men någonting är fel och deras relation börjar krackelera.  Den desillusionerade Yiu-Fai börjar jobba på en tangobar för att tjäna ihop pengar till hemresan. När en misshandlad Po-Wing återkommer blir Yiu-Fai glad, men klarar inte av att ingå en mer intim relation med Po-Wing. När Yiu-Fai träffar den unga Chang från Taiwan, tar hans liv en ny riktning, samtidigt som Po-Wing blir mer och mer marginaliserad och deprimerad.

Wong Kar-Wai  (f 1958) föddes i Shanghai, men växte upp i Hongkong. Han studerade grafisk design och utbildade sig sedermera som tv-manusförfattare i Hongkong.  I mitten av 80-talet anställdes han av producenten Alan Tang, som också finansierade Wongs första två filmer, As Tears go by (1988) och Days of Being Wild (1990).  Med sin mycket expressionistiska och säregna stil fick han sitt kommersiella och internationella genombrott med Chungking express 1994. Denna följdes av Fallen Angels/Helgon i neon (1995) och Happy together (1997) och den hyllade In the mood for love (2000).

TriArt tycker: Happy Together är liksom Wongs tidigare filmer modern, snygg och explosiv.  Filmens tema om två män som söker upprätthålla kärleken mellan varandra genom att ”fly” bort till Buenos Aires, ger filmen en känslighet som drabbar betraktaren direkt. Filmen som av många anses vara en ”mellanfilm” är snarare Wongs kanske mest sensibla och finkänsliga film. En njutning!

Happy Together

Titel Happy Together

Originaltitel Chun gwong cha sit

År 1997

Längd 96 min

Länder Kina

Undertexter Svenska

Språk Mandarin, engelska, engelska

Regissör Wong Kar-Wai

Skådespelare Leslie Cheung, Tony Leung, Chen Chang

Relaterade: