Här har du ditt liv

Jan Troells mäktiga långfilmsdebut!

Olof Persson är 14 år när han lämnar sitt fosterhem i Norrbotten för att skaffa sig arbete. På tåget träffar han Kristiansson, en gammal rallare som berättar om flottarnas hårda och riskfyllda arbete. Den sommaren får han valkar i händerna och han lär sig ta supen. Olof hankar sig fram på tegelbruk, sågverk och hamnar senare hos biografdirektören som affischklistrare. Så småningom träffar han skjutbanedrottningen Olivia. Utan fast arbete stannar han en tid hos Olivia och får uppleva både lycka och förödmjukelse. Under tiden mognar ett beslut fram i honom. Han ska fara söderut till kontinenten och skapa sig sin egen framtid.

Jan Troell (f. 1931) inledde sin filmkarriär som fotograf, bland annat i Bo Widerbergs Barnvagnen (1962). Troells genombrott som regissör kom redan med långfilmsdebuten Här har du ditt liv (1966) för vilken han belönades med en Guldbagge för bäste regi. Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972) nominerades till flera Oscar och väckte det internationella intresset för Jan Troell. 1974 gjorde han Zandys Bride med Liv Ullman och Gene Hackman i Hollywood. 1979 kom Hurricane med bland andra Mia Farrow, Jason Robards och Max von Sydow. Troell har själv beskrivit sina Hollywood-erfarenheter som katastrofala, främst för att han på grund av sitt kontrakt inte fick arbeta som sin egen fotograf. 1982 kom Ingenjör Andrées luftfärd som även den nominerades till en Oscar för bästa utländska film. 1988 hade dokumentären Sagolandet premiär, en film som regissören ofta nämner som en favorit bland sina filmer. Troell har gjort flera filmer om historiska personer som exempelvis Nazisten och landsförrädaren Knut Hamsun, flygpionjären Elsa Andersson och tidningsmannen Torgny Segerstedt. Han har fortsatt att arbeta som fotograf i de flesta av sina filmer.

TriArt tycker: En av svensk films starkaste långfilmsdebuter. Troell var sin egen redan från början och levererar ett stycke lyrisk realism som inte liknar något annat. Det är bara att instämma i Ingmar Bergmans beskrivning av Jan Troell ur Bergmans röst:
 ”Jan Troell är för mig ett alldeles äkta, stort lysande geni. Han ger sig fan på någonting och han bryr sig inte om det är publikt eller inte... Han är en oerhört märkvärdig, fullkomligt originell och djupt inspirerande regissör.”

Här har du ditt liv

Titel Här har du ditt liv

Originaltitel Här har du ditt liv

År 1966

Längd 169 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Jan Troell

Skådespelare Eddie Axberg, Allan Edwall, Max von Sydow, Gudrun Brost

Producenter Bengt Forslund

Manus Jan Troell, Bengt Forslund

Relaterade: