Harakiri

Masaki Kobayashis mäktiga protest mot korruption och hyckleri.

En ensam samuraj anländer till Lord Lyis borg och ber om att få begå harakiri på gården. Lyis närmaste män misstänker dock att samurajen egentligen bara är ute efter jobb och försöker få honom att avslöja sig. Men de har underskattat den här samurajens mod och känsla för heder.

Masaki Kobayashi (1916 – 1999) tillhör sin generations främsta japanska regissörer och den som påverkats starkast av andra världskriget. I flera av sina filmer utforskar han den japanska kulturens mörkare sidor, det vill säga de sidor som drev män att begå blodiga självmord i hederns namn och att begå övergrepp i kejsarens namn. Han regidebuterade 1952 med Musuko no seishun, men är förmodligen mest känd för sin 60-talsproduktion med filmer som Harakiri (1962), Trappan (1964) och Hymn till en trött man (1968).

TriArt tycker: Masaki Kobayashis mästerverk är ett laddat drama fyllt av kontrollerad intensitet och en svidande uppgörelse med hederskultur och blind lydnad.

"Masaki Kobayashis samurajuppgörelse har åldrats fint och står utan att skämmas bredvid Kurosawas filmer med Toshiro Mifune. Har man överseende med de ibland lite teatrala utspelen så har man en laddad stund framför sig. Tsatuya Nakadai är lysande och utstrålar den självklara pondus som rollen kräver. Historien är enkel, men effektiv och levererar hedershyckleri-kritik som svider lika mycket idag som i 1630-talets Japan. Och sa jag att fotot är hisnande snyggt?" - Per Löwendahl

Harakiri

Titel Harakiri

Originaltitel Seppuku

År 1962

Längd 133 min

Länder Japan

Undertexter Svenska

Språk Japanska

Regissör Masaki Kobayashi

Skådespelare Tatsuya Nakadei, Akira Ishihama, Shima Iwashita

Producenter Tatsuo Hosoya

Manus Shinobu Hashimoto

Relaterade: