Hård klang

Edvin Adolphson, Victor Sjöström och Dagmar Ebbesen i ett kargt drama baserat på Hans Hergins roman.

I ett litet bondesamhälle på småländska ostkusten finns ett stenbrott som ägs och styrs med järnhand av Frans Willenhart. Han tog över efter sin far som öppnade brottet i slutet av 1800-talet. Nu rasar världskriget och exporten är stoppad. Familjen, som har tyska anor, står Tysklands sida, men Frans tycker annorlunda. Samtidigt manar arbetaren Olof till strejk för bättre arbetsvillkor …

Arne Mattsson är en av svensk films flitigaste regissörer. Han är kanske främst känd för sin serie filmer om privatdetektiven John Hillman och den prisbelönta nakenchocken Hon dansade en sommar, men hann med betydligt fler verk än så. Mellan 1944 och 1967 gjorde han i snitt två filmer om året. Den höga arbetstakten innebar så klart en viss ojämnhet, men det finns gott om pärlor i CV:t. Förutom ovanstående kan nämnas Vaxdockan (1962), Hemsöborna (1955) Flickan i Frack (1956) och Kärlekens bröd (1953)

TriArt tycker: Välspelad historia som trots en del lösa trådar bjuder på en skönt melodramatisk resa. Sevärd inte minst för Victor Sjöström, Dagmar Ebbessen och Edvin Adolphson. 

Hård klang

Titel Hård klang

Originaltitel Hård klang

År 1952

Längd 87 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Arne Mattsson

Skådespelare Victor Sjöström, Edvin Adolphson, John Elfström

Relaterade: