Hästmannen - Sista striden

I Hästmannen såg vi bonden Stig-Anders Svenssons bruka sin jord enligt gamla traditioner. Nu står han inför sin kanske största utmaning hittills – att få tillbaka sina hästar.

Bonden Stig-Anders Svensson från Råskog fick stor uppmärksamhet när dokumentären Hästmannen kom ut 2006. Han har sedan dess fört en hård kamp mot myndigheterna för att behålla sina hästar. En kamp som har under åren har utvecklats till en fråga om rättvisa och moral. Hur behandlar vi de som uppfattas som annorlunda? Vilar verkligen myndighetens beslut på sakliga grunder, eller finns det andra, mer personliga, skäl till deras handlande. Under tiden fortsätter Stig-Anders sitt arbete på gården, fast besluten att fullfölja sitt värv på sitt eget sätt.

Peter Gerdehag (f.1953) är prisbelönad fotograf, ofta med med fokus på natur och landsort med livsstilar som är på väg bort. 2003 debuterade han som dokumentärfilmare tillsammans med Tell Aulin (f. 1977) . Bondens tid på jorden blev mycket uppmärksammad och de två har sedan fördjupat sig i ämnet med bland andra Hästmannen (Guldbaggenominerad för bästa foto), Kokvinnorna och Den vackraste ön.

TriArt tycker: Med vackra och engagerande bilder beskriver Gerdehag och Aulin en lika tragisk som desperat kamp mot stelbent byråkrati. Det är svårt att inte dras med i den berg- och dalbana av hopp och förtvivlan som Stig-Anders Svensson tvingas utstå.

 

Hästmannen - Sista striden

Titel Hästmannen - Sista striden

Originaltitel Hästmannen - Sista striden

År 2013

Längd 102 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissörer Peter Gerdehag, Tell Aulin

Medverkande Stig-Anders Svensson