Hedersgästen

Atom Egoyan är tillbaka i sin favoritgenre och levererar en historia fylld av både nerv och mystik.

Veronica sitter i fängelse, oskyldigt dömd. Hon tar straffet, övertygad om att hon förtjänar det på grund av en annan händelse. Hennes far, Jim, har svårt att förstå hennes inställning och hans frustration över dotterns envishet sätter spår i hans arbete som matinspektör. Han besitter stor makt över de små familjeägda restaurangerna och tvekar inte att utnyttja den.

”Hur får vi tillgång till avgörande delar ur en persons liv när den inte längre finns kvar och kan berätta? Jag fascinerades av en far och en dotter som agerar konstigt mot varandra utan att någon av dem förstår varför. Det finns versioner av deras förflutna som tävlar om uppmärksamhet. De använder olika föremål för att signalera saker som ingen av dem kan prata om. I många av mina filmer så spelar tekniken en betydande roll i en värld av bortglömda ritualer och malplacerade offer. Jag är fascinerad av komplexiteten i hur sanningen till sist avslöjas. Det finns saker som en förälder inte kan berätta för ett barn och historier göms till det är försent.” – Atom Egoyan

Atom Egoyan (f. 1960) tillhör frontfigurerna inom kanadensisk independent­film och debuterade 1984 med Next of Kin. Uppföljaren Family Viewing öppnade ögonen hos filmkritikerna och förebådade det internationella genombrottet som kom några år senare med Exotica och mästerverket Ljuva morgondag.

 

Hedersgästen

Titel Hedersgästen

Originaltitel Guest of Honour

År 2019

Längd 105 min

Länder Kanada

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Atom Egoyan

Skådespelare David Thewlis, Luke Wilson, Laysla De Oliveira

Producenter Atom Egoyan, Simone Urdl, Jennifer Weiss

Manus Atom Egoyan

Relaterade: