Helgon i neon

Helgon i neon är Wong Kar-Wais uppföljare till Chungking Express som kom året innan. Tematiskt kan man se den som fortsättning med sina dubbeltydiga film noir-referenser. Stilmässigt är det snarare en förfining och ytterligare utveckling från tidigare filmer, med ett expressionistiskt uttryck och vibrerande temperament.

Helgon i neons huvudkaraktär är fixaren Killer som arbetar för Agent. Affärerna kunde inte gå bättre men han börjar fundera på yrkets moral.  Agent är fixerad vid Killer, vad han är eller har varit, vad han har gjort och hur han lever. Men jobb är jobb och hur bra relation man än har på arbetet bör det inte blandas ihop med privatliv och kärlek.

Wong Kar-Wai (f 1958) föddes i Shanghai, men växte upp i Hongkong. Han studerade grafisk design och utbildade sig sedermera som tv-manusförfattare i Hongkong. I mitten av 80-talet anställdes han av producenten Alan Tang, som också finansierade Wongs första två filmer, As Tears go by (1988) och Days of Being Wild (1990). Med sin mycket expressionistiska och säregna stil fick han sitt kommersiella och internationella genombrott med Chungking Express 1994. Denna följdes av Fallen Angels/Helgon i neon (1995) och Happy Together (1997) och den hyllade In the Mood for Love (2000).

TriArt tycker: Helgon i neon, som från början var menad att bli den tredje delen i Chungking Express, liknar denna film i både stil och tematik. Helgon i neon är förfinad, lite mer polerad, men med fler komiska inslag. Wong Kar-Wais psykologiska skildringar av fiktiva och marginella varelser griper betraktaren. Han fortsätter här vandringen mot stjärnorna, och den enda egentliga  invändningen, är att det nästan är för bra…!

Helgon i neon

Titel Helgon i neon

Originaltitel Duo luo tian shi

År 1995

Längd 96 min

Länder Kina

Undertexter Svenska

Språk Kantonesiska, mandarin, engelska, Mandarin, Engelska, Kantonesisk

Regissör Wong Kar-Wai

Skådespelare Leon Lai, Takeshi Kaneshiro, Michelle Reis, Charlie Yeung

Relaterade: