Hemligheter & lögner

Mike Leighs mest livsbejakande verk!

Efter sin adoptivmors bortgång börjar Hortense, en framgångsrik optiker i London, söka efter sina biologiska rötter. Eftersom hon själv är färgad, så blir Hortense både överraskad och förundrad när hon får reda på att hennes biologiska mor är en vit arbetarklasskvinna på väg allt längre ut i den samhälleliga periferin …

Hemligheter & lögner nominerades till inte mindre än fem Oscar och är en av Mike Leighs mest framgångsrika filmer. Den belönades med Guldpalmen i Cannes, en Golden Globe och tre BAFTA-priser.

 Mike Leigh (f.1943) inledde sin karriär på teatern i mitten av 60-talet. På 70-talet började han göra film för BBC, redan då med ett stort socialt engagemang. De flesta av hans projekt har inletts utan manus, baserade på en ide som sedan improviseras fram. Det stora internationella genombrottet kom med Naken 1993 och befästes sedan med Hemligheter och lögner 1996 och Flickor i karriären 1997. Han har sedan fyllt på med en imponerande rad filmer som inkluderar bland andra All or Nothing, Vera Drake och Medan åren går.

 TriArt tycker: Efter desperationen och de drypande syrligheterna i Naken släppte Mike Leigh fram en mjukare sida utan att tappa varken bett eller sitt skarpa öga för det mänskliga. Hemligheter & Lögner är oväntat livsbejakande och speglar all den glädje, ilska, osäkerhet, sorg och kärleksbehov som de flesta av oss bär på.

Hemligheter & lögner

Titel Hemligheter & lögner

Originaltitel Secrets & Lies

År 1996

Längd 85 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Mike Leigh

Skådespelare Timothy Spall, Phyllis Logan, Brenda Blethyn

Producenter Simon Channing Williams

Manus Mike Leigh

Relaterade: