Hennes envisa hjärta

Francois Ozon bjuder på en melodram av klassiskt snitt. Kitschigt, överdådigt och inte så lite syrligt.

Hennes envisa hjärta är baserad på Elisabeth Taylors (nej, inte skådespelerskan) roman. Angel Deverell är en bortskämd flicka, som är inte nöjd med sin enkla bakgrund. Hon fantiserar om ett mer glamoröst liv och skriver ner sina drömmar. När en förläggare får läsa de flärdfulla historierna och ger ut dem är succén ett faktum. Dörrarna till ett liv i överflöd har öppnats och Angel utvecklas snabbt till en fullfjädrad primadonna med stora krav på sin omgivning. Utan att tveka lämnar hon sitt förflutna bakom sig och skapar envist sin egen värld, enda kruxet är att den inte har mycket gemensamt med den verklighet som pågår runt omkring henne ...

Redan i hans första kortfilmer kunde man se den skarpa humor och psykologiska spänning som skulle bli Francois Ozons varumärke. I Hennes envisa hjärta skruvar han till det ytterligare ett snäpp och låter sin kärlek till Hollywoods melodramer från förr få fullt utlopp.

TriArt tycker: En svårsmält hjältinna, lika irriterande som självgod, dramatiskt inramad av en yvig pastisch på gammeldags kostymfilm. Francois Ozon har roat sig med alla leksaker i lådan och skapat ett skevt stycke kitschig elakhet.   

Hennes envisa hjärta

Titel Hennes envisa hjärta

Originaltitel Angel

År 2007

Längd 134 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Francois Ozon

Skådespelare Romola Garai, Sam Neill, Michael Fassbender

Relaterade: