Henric de la Cour

"Min musik skall låta mer som en begravning än som ett födelsedagskalas"

Henric de la Cours mörka och expressiva musik handlar inte bara om show eller subkultur. Diagnostiserad sedan barnsben med cystisk fibros har Henrics texter och inställning till livet färgats av den obotliga och allvarliga sjukdomen. Vi får följa musikern och sångarens reflektion över en sjukdom han har försökt gömma under lång tid. En film om att komma till rätta med sin egen dödlighet, att fördriva mörker med mörker, och om musiken som ett personligt överlevnadssätt.

För många i indie-Sverige är Henric de la Cour en ikon som slog igenom med bandet Yvonne på 90-talet och under 00-talet med Strip Music. De senaste åren har han verkat som hyllad soloartist.

Jacob Frössén är filmare och musiker född i Stockholm. Han debuterade med den kritikerrosade En film om Olle Ljungström (2009) som sedan följdes upp av de närgångna porträtten Henric de la Cour (2013) samt Sara-Vide Ericson (2014). Förutom film har Frössén även gjort diverse musikvideos till bland andra Mattias Alkberg och Nina Kinert. Han har även arbetat med grafisk form och illustration till främst skivomslag, men även till flera av senare års mest uppmärksammade filmer såsom Belleville BabyKiki och Min lilla syster. Frössén är en av två medlemmar i musikgruppen Skriet.

TriArt tycker: Precis som i debuten En film om Olle Ljungström visar Jacob Frössén att han är en fena på att vinna sina huvudpersoners tillit. Hans porträtt av musikern Henric de la Cour är öppenhjärtligt, personligt och fyllt av syrliga livsbetraktelser från en välformulerad de la Cour.

 

Henric de la Cour

Titel Henric de la Cour

Originaltitel Henrik de la Cour

År 2013

Längd 58 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Jacob Frössén

Medverkande Henric de la Cour, Josefine Karlsson, Rikard Lindh, David Lindh

Relaterade: