Hiss till galgen

Louis Malles långfilmsdebut är en lika elegant som tajt noir-thriller och en tidig föraning av det som skulle komma att kallas den franska nya vågen.

Miles Davis melankoliska score sätter en närmast hypnotisk stämning i Louis Malles moderna film noir och blev samtidigt standard för hur ensamma filmtrumpeter skulle låta i många, många år efteråt. Jeanne Moreau, i sin första filmroll, spelar Florence Carala, en kvinna som tillsammans med sin älskare planerar att utföra det perfekta mordet. Men dessvärre gör de ett ödesdigert misstag och Parisnatten har aldrig varit mer inflytelserik än så här.

Louis Malle började som skyddsling åt den legendariske undervattensfilmaren och äventyraren Jaques-Yves Costeau, men gick snart sin egen väg och blev en av filmhistoriens mest oförutsägbara och hyllade regissörer. Under sin över 40 år långa karriär hann han med att göra såväl dokumentärer, minimalistiska mästerverk och mer surrealistiska experiment. Men mest känd är han kanske ändå för Tag mitt liv eller sina känsliga filmer om barndomens rädslor och förvirring som till exempel Den första kärleken eller Vi ses igen, barn.

TriArt tycker: Louis Malle levererar en imponerande debut. Hårdkokt, cool och lekfullt i en stilren blandning. En omedelbar klassiker med ett improviserat soundtrack som många har försökt återskapa, men få har lyckats.

Hiss till galgen

Titel Hiss till galgen

Originaltitel Ascenseur pour l'échafaud

År 1958

Längd 88 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Louis Malle

Skådespelare Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Georges Poujouly

Relaterade: