Hjärta av glas

Herzog tar "hypnotiskt" till en ny nivå

En bayersk stad i 1700-talets Tyskland är berömt för sitt glasblåseri, och i synnerhet sin specialitet: det så kallade rubinglaset. Det är strålande vackert klarrött, och liknande glas finns inte att få tag i någon annanstans i världen. Men plötsligt avlider glasmästaren utan att att ha avslöjat hemligheten bakom rubinglaset och en närmast epidemisk depression bryter ut i den lilla staden. Den lokala baronen är övertygad om att rubinglaset besitter magiska krafter och han bestämmer sig för att hitta hemligheten. Kosta vad det kosta vill.

Werner Herzog (f. 1942) var under 70-talet, tillsammans med Rainer Werner Fassbinder, Margarethe von Trotta, Volker Schlöndorff och Wim Wenders, en av fixstjärnorna i det som brukar kallas den nya tyska filmvågen. Han långfilmsdebuterade 1968 med Lebenszeichen och med filmer som Dvärgar har också varit små (1970), Aguirre – Guds vrede (1972), Kaspar Hauser – Var och en för sig och Gud mot alla (1974), Woyzeck (1979) och Fitzcarraldo (1982) i ryggen tillhör han de mer kompromisslösa regissörerna i sin generation.

TriArt tycker: Herzog i sin allra vackraste, och märkligaste, form. Han lät alla skådespelare agera under hypnos för att skapa den drömlika stämningen som genomsyrar filmen. En minst sagt egensinnig filmupplevelse.

Hjärta av glas

Titel Hjärta av glas

Originaltitel Herz aus Glas

År 1976

Längd 94 min

Länder Tyskland

Undertexter Svenska

Språk Tyska

Regissör Werner Herzog

Skådespelare Josef Bierbichler, Stefan Güttler, Clemens Scheitz, Volker Prechtel

Producenter Werner Herzog

Manus Herbert Achternbusch

Relaterade: