Holy Motors

Fransk films "enfant terrible" - Leos Carax- är tillbaka med en surrealistisk filmupplevelse som sprakar av energi och uppkäftig kärlek till konsten. Ett filmiskt utropstecken på alla plan.

Monsieur Oscar reser i en vit limousin från ett liv in i ett annat, till ett annat, till ett annat. Han är industrichef, tiggare, mördare, monster, familjefar och besatt av att skönheten i sina roller.  Hans enda sällskap är Céline, chauffören som tar honom till nya uppdrag runt om i Paris. Men vem är Oscar egentligen? Var finns hans riktiga hem, hans familj ..?

Leos Carax (f 1960 och heter egentligen Alexandre Oscar Dupont) började som kortfilmsregissör och filmkritiker på 70-talet. Hans debut Boy meets girl blev symbolen för en ny fransk filmgeneration. 1986 kom hans andra spelfilm Ont blod (Mauvais Sang) med en viss Juliette Binoche i huvudrollen. Carax stora kommersiella genombrott kom med De älskande på Pont-Neuf.  Inspelningen var dock komplicerad och omöjliggjorde för Carax att göra film på många år. Hans comeback blev Pola X 1999, som sågades av kritikerna, sveks av publiken och ledde till ännu ett långt uppehåll innan nästa film – Holy Motors.

TriArt tycker: När den excentriske regissören Leos Carax återvänder till rampljuset så gör han det med en energi som om det var första gången. Det spritter av infall, blinkningar, idéer och nyfikenhet. Det är drama, komedi, musikal, rysare och klassiker i ett. Ibland svidande vackert, ibland mindre bra. Man vet helt enkelt aldrig var det ska ta vägen. Och, ärligt talat, när kände man så senast? Holy Motors är ett enda stort, härligt undantag.

"Leos Carax är filmvärldens stora särling, ett missförstått geni. Vill man se en film som absolut inte liknar någonting annat, som visar upp en känsla för uttryck och en bildglädje där varje ruta känns nyuppfunnen, då ska man bara slå sig ner och öppna sina sinnen. Carax levererar, HOLY MOTORS är en njutning!" - Mattias Nohrborg

 

Holy Motors

Titel Holy Motors

Originaltitel Holy Motors

År 2012

Längd 115 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Leos Carax

Skådespelare Denis Lavant, Eva Mendes, Kylie Minogue

Relaterade: