Hospitalet

Stjärnspäckad 70-talsskräck från brittiska Amicus Productions

Dr. Martin är kallad till en anställningsintervju på ett ödsligt mentalsjukhus. Där möts han av Dr. Rutherford som torrt konstaterar att sjukhuset är en plats för de obotligt galna och att om man jobbar för länge så blir man lätt en av dem. Men om Dr.Martin vill ha jobbet så ska han intervjua fyra av de intagna – var och en med ett gastkramande öde att berätta.

Roy Ward Baker (1916 – 2010) inledde sin filmkarriär regiassistent åt Alfred Hitchcock på En dam försvinner (1938). Under andra världskriget tjänstgjorde han på en filmdivision och gjorde dokumentärer. Efter kriget rönte han framgångar med bland andra Paper Orchid (1949) och Ubåt saknas (1950). Den sistnämnda gav honom en biljett till Hollywood där han under 50-talet gjorde bland andra Drama på hotell och Inferno. Under 60-talet återvände han till Storbritannien och regisserade mestadels TV-serier, exempelvis Helgonet och Snobbar som jobbar. Han var också en del av den brittiska skräckfilmsvågen och regisserade filmer för både Hammer och Amicus. Bland de mer kända är Draculas märke (1970), Quatermass and the Pit (1967) och Hospitalet (1972).

TriArt tycker: Mysryslig samling skräckhistorier med manus av Robert Bloch som också skrev Psycho. I dag är Hospitalet kanske mer underhållande än skrämmande, men med skådespelare som Peter Cushing, Charlotte Rampling och Patrick Magee i bärande roller så blir det aldrig dåligt.

Hospitalet

Titel Hospitalet

Originaltitel Asylum

År 1972

Längd 88 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Roy Ward Baker

Skådespelare Peter Cushing, Charlotte Rampling, Britt Ekland, Patrick Magee

Relaterade: