Howards End

Merchant/Ivory i toppform!

London 1910. De tre syskonen Schlegel: storasyster Margaret, lillasyster Helen och brodern Tibby har det väl förspänt utan att leva i överflöd. De lär känna familjen Wilcox och när den gamla fru Ruth Wilcox dör testamenterar hon sommarhuset Howard's End till Margaret. Maken och barnen väljer dock att bortse från Ruths sista vilja och behåller huset.

En av Merchant/Ivorys allra finaste stunder, med högklassigt skådespel i en berättelse om klassrelationer och skiftningar i edvardianska England.

James Ivory (f. 1928) träffade Ismail Merchant på en visning av Ivorys kortdokumentär The Sword and the Flute 1959, två år senare startade de produktionsbolaget Merchant Ivory productions. Tillsammans skulle de producera över 40 filmer, varav James regisserade 17, Ismail 4 och författaren Ruth Prawer Jhabvala skrev manus till 22. Under en period på 80- och 90-talet var de mer eller mindre synonyma med romantiska kostymfilmer av hög klass tack vare framgångarna med exempelvis Ett rum med utsikt (1985), Howards End (1992) och Återstoden av dagen (1993)

Howards End

Titel Howards End

Originaltitel Howards End

År 1992

Längd 137 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör James Ivory

Skådespelare Vanessa Redgrave, Anthony Hopkins, Emma Thompson, Helena Bonham Carter

Producenter Ismail Merchant

Manus Ruth Prawer Jhabvala

Relaterade: