I afton dans

I afton dans är en av de filmer som följde efter Scolas genombrott med Vi som älskade varandra så mycket och är en både originell och underhållande film. Den saknar helt dialog, istället skildrar den olika karaktärer genom tiden på dansgolvet.

I afton dans utspelar sig i en danslokal i Frankrike. Under 50 år skildras olika människor från olika samhällsklasser genom dansen. Danserna och karaktärerna förändras över tiden. Filmen som är utan dialog, speglar olika tidsepoker och människoöden.

Ettore Scola (f 1931) föddes i Trevicio, Avellino i Italien. Under 1970- och 80-talen betraktades Scola, tillsammans med Fellini och Taviani-bröderna, som de främsta italienska regissörerna.  Hans stora genombrott kom med den fantasifulla Vi som älskade varann så mycket (1974), den följdes tre år senare av mästerverket En alldeles särskild dag, och filmer som Natten i Varennes och Terrassen. Scola är en i alla bemärkelser politisk filmare där sociala strukturer och orättvisor alltid står i centrum för berättelserna.

TriArt tycker: När I afton dans hade premiär 1983 blev man både misstänksam och förvånad. En film som försöker beskriva samhället genom att skildra några karaktärer under 50 år, på dansgolvet, och utan dialog, var en utmaning som heter duga.  Men Scola lyckades. I afton dans som till större delen en mycket suggestiv och fascinerande resa genom tiden och speglar det moderna europeiska samhällets utveckling och historia.

I afton dans

Titel I afton dans

Originaltitel Le Bal

År 1983

Längd 112 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska

Regissör Ettore Scola

Skådespelare Liliane Delval, Marc Merman, Francesco De Rosa

Relaterade: