I Called Him Morgan

Kasper Collins skildring av den mördade Lee Morgan och hans fru Helen är en tajt historia, gjord med en fingertoppskänsla utöver det vanliga.

En snöig natt i februari 1972 sköts den framgångsrike jazzmusikern Lee Morgan till döds av sin sambo Helen, mitt under ett gig på en klubb i New York. Mordet kom som en chock för jazzvärlden, och minnet av den kvällen väcker fortfarande starka känslor hos de som kände paret Morgan. I Called Him Morgan är en hyllning till två unika personligheter, och musiken som förde dem samman. En dokumentär spännande som en thriller om kärlek, jazz och ett svunnet New York.

Kasper Collin (f. 1972) slog igenom med debuten My Name is Albert Ayler 2005. 2016 följde han upp med ännu en film om ett plågat jazzgeni - I Called Him Morgan. Den premiärvisades på filmfestivalen i Venedig och var även uttagen till Toronto filmfestival där nättidningen IndieWire listade Kasper som en av nio ”genombrottspersoner”.

TriArt tycker: Kasper Collin hanterar en historia fylld av kärlek, passion, droger och ond bråd död med föredömlig saklighet utan att tappa vare sig personlighet eller snubbla i den uppenbara sensationsfällan. Istället levererar han en av de senaste årens tajtaste dokumentärer, fylld av inlevelse och sårig jazzmelankoli.

 

I Called Him Morgan

Titel I Called Him Morgan

Originaltitel I Called Him Morgan

År 2016

Längd 92 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Svenska

Regissör Kasper Collin

Medverkande Lee Morgan, Helen Morgan, Wayne Shorter

Producenter Kasper Collin

Manus Kasper Collin

Relaterade: