Igelkotten

En varm och rörande berättelse om udda personligheter som, bakom en taggig fasad, visar sig ha en uppsjö av berättelser och generositet. Den 11-åriga Palomas vardag inspireras av sin nyfunna vänskap med sina grannar; den bistra vaktmästarinnan och den elegante japanske affärsmannen.

Paloma är djupt uttråkad och har därför bestämt sig för att lämna livet på sin 12-årsdag. Hennes passion är konst och filosofi, vilket tar sig uttryck i skarpsinniga och humoristiska teckningar. När födelsedagen så sakteligen börjar närma sig, träffar hon hyreshusets bistra vaktmästarinna och finner en varm, generös och rädd själ bakom den stenhårda fasaden. Hon blir också vän med familjens granne, en elegant äldre japansk affärsman. Dessa udda personligheter lyckas omedvetet få Paloma att ifrågasätta sina framtidsplaner.

Igelkotten är Mona Achaches första långfilm efter att ha regisserat de två kortfilmerna Wawa och Susanne. I huvudrollen som den bistra vaktmästarinnan Renée ser vi en av Frankrikes främsta komiker tillika skådespelerska och regissör, Josiane Balasko, som tillsammans med bland andra Alain Chabat, tillhörde komedigänget Les Inconnus som är kultförklarade i hemlandet.

TriArt tycker: En mysig vardagssaga fylld av medmänsklighet och värme. Sentimentalt? Javisst, en aning, men inte mer än att man mår bra av det.

Igelkotten

Titel Igelkotten

Originaltitel Le Hérisson

År 2009

Längd 100 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Mona Achache

Skådespelare Josiane Balasko, Garance Le Guillermic, Togo Igawa

Relaterade: