India Song

Marguerite Duras tar berättarrösten till nya nivåer och bjuder på en hypnotisk studie i förförelse och förfall.

Det franska kolonialväldet i Indokina lider mot sitt slut och i 30-talets Calcutta återstår endast ett fåtal aristokrater som desperat försöker hålla skenet uppe i en allt ödsligare ambassadbyggnad. Anne-Marie, hustru till den franske vicekonsuln, har tröttnat på sin inrutade tillvaro och börjar förföra alla  män hon träffar. Hennes man ser vad som pågår och förstår varför, men väljer att inte reagera …

Marguerite Duras (1914-1996) växte upp i Vietnam men återvände till Frankrike där hon studerade politisk historia och juridik. Under kriget var hon aktiv i motståndsrörelsen och hennes man deporterades till koncentrationsläger, men överlevde. Hon har gjort sig mest känd som författare och har skrivit både romaner, pjäser och filmmanus som till exempel Älskaren, Hiroshima min älskade och En fördämning mot Stilla havet. I sina filmer har hon ofta experimenterat med formen och hennes största publika framgång är India Song som hon baserade på en av sina egna pjäser.

TriArt tycker: Marguerite Duras leker med formen och levererar en poetiskt dekadent fest med smak av både förtryckt frustration och känslomässig tomhet.

India Song

Titel India Song

Originaltitel India Song

År 1975

Längd 115 min

Länder Frankrike

Språk Franska

Regissör Marguerite Duras

Skådespelare Delphine Seyrig, Michael Lonsdale, Mathieu Carriere

Relaterade: