Inland Empire

Utklädda kaniner, dubbelgångare och en minst sagt jinxad filminspelning. En helt vanlig dag om man heter David Lynch.

Särlingen David Lynch följer upp Mulholland Drive med en mörkt surrealistisk historia om en skådespelerska (Laura Dern) vars verklighet rasar samman under en svårt otursförföljd filminspelning.

Redan i debuten Eraserhead visade han sin fascination för surrealistiska drömmar, ett drag Lynch har förfinat genom åren. Både genom film och annan konst. Eller som han själv uttrycker det: ” Life is very, very confusing, and so films should be allowed to be, too”. Den senaste tiden har han rest runt i världen och propagerat nyttan med transcendental meditation. Hösten 2011 släppte han sitt första soloalbum Crazy Clown Time. Vi hoppas han får tillbaka filmlusten snart.

TriArt tycker: Lynch gör det inte lätt för sig. Filmen är lång och medvetet ful på sina ställen. Men det är aldrig tråkigt och beskrivs enklast som en lång mardröm eller en fascinerande utforskning av det undermedvetna. Välj själv. Laura Dern är magnifik!

"Från det ögonblick då Laura Dern i rollen som Nikki Grace öppnar dörren för Grace Zabriskie är du fast i David Lynch mardrömsresa genom Hollywood och ditt eget undermedvetna. Inland Empire är en filmisk resa du aldrig blir klar med, så det är bara att börja titta och sen igen och igen och igen" - Eva Esseen

Inland Empire

Titel Inland Empire

Originaltitel Inland Empire

År 2006

Längd 179 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör David Lynch

Skådespelare Laura Dern, Jeremy Irons, Harry Dean Stanton

Relaterade: