Inside Llewyn Davis

Inside Llewyn Davis är bröderna Coen på sitt allra bästa humör. Fingertoppskänsligt och fyllt med svärta och lågmäld, torr humor.

Llewyn Davis är folksångare med en karriär som går … så där. Men trots motvind stretar han vidare på de ruffiga klubbarna i 1960-talets The Village. Han är på rätt plats, i rätt tid, med rätt sorts musik men genombrottet lyser med sin frånvaro. Som grädde på moset har han dessutom lyckats göra sin väninna, som är gift, med barn.

Joel Coen (f.1954) och Ethan Coen (f.1957) har ända sedan den gemensamma långfilmsdebuten Blood Simple (1984) tillhört de mer spännande regissörerna i Hollywood. Med oblyga blinkningar till filmhistorien har de skapat en imponerande rad excentriska filmpärlor fyllda med lakonisk humor och en högst personlig stil.

TriArt tycker: Oscar Isaac är lysande i huvudrollen (löst baserad på folksångaren Dave van Ronk vars arrangemang av House of the Rising Sun Bob Dylan ska ha snott till sitt första album). I Coens satir-version av The Village spelar han sin roll med en imponerande tonträff och lyfter en lågmäld historia till en av Coens allra finaste stunder.

Inside Llewyn Davis

Titel Inside Llewyn Davis

Originaltitel Inside Llewyn Davis

År 2013

Längd 105 min

Länder USA

Språk Engelska

Regissör Joel och Ethan Coen

Skådespelare Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman

Utanför TriArt Guillermo del Toro intervjuar bröderna Coen

Relaterade: