Inte den du tror

Juliette Binoche visar sin allra bästa sida

Claire är 50 år och har en yngre älskare - Ludo. När han plötsligt gör slut skapar hon en Facebook-persona, Clara, för att spionera på honom. Hon får kontakt med 24-årige Alex som snabbt fattar tycke för den mystiska Clara. Och Claire, fångad bakom sin profilbild, blir snabbt förälskad i honom. Även om deras tillvaro äger rum i en virtuell värld så är känslorna äkta och ett lekfullt spel mellan lögn och verklighet tar sin början …

Claire försöker lösa en konflikt genom att bli någon annan. Det som berörde mig, till en början, var hennes status som osynlig kvinna. Symboliskt för de flesta kvinnor över 50. För mig är Claire en sorts anti-hjältinna som är både komplex och paradoxal. Det gör att hennes tragiska sidor är färgade av en viss destruktiv skuld. Hon hanterar sin förnedring och sorg genom att uttrycka sin livskraft genom en annan, påhittad, kvinna. Men känslan av att ha passerat sitt ”bäst före”-datum och att vara ratad, det vill säga medvetenheten om att tiden har gått förbi och att det kan förpassa oss till sidlinjen är inte begränsat till kvinnor, det är universellt.
– Safy Nebbou

Safy Nebbou (f. 1968) är manusförfattare, skådespelare och regissör för både film och teater. Han långfilmsdebuterade 2004 med Le cou de giraffe. Inte den du tror är hans femte långfilm och den första som fått svensk distribution.

 

Inte den du tror

Titel Inte den du tror

Originaltitel Celle que vous croyez

År 2019

Längd 101 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Safy Nebbou

Skådespelare Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil

Producenter Michel Saint-Jean

Manus Safy Nebbou, Julie Peyr