Jag dödade min mamma

Den 20-åriga Xavier Dolan från Quebec tog hela filmvärlden med storm i Cannes med Jag dödade min mamma, en delvis självbiografisk långfilmsdebut berättad med elegans, skönhet och originalitet.

Hubert ser ner på sin mamma, med ett växande förakt. Ett förakt för hennes smaklösa tröjor och kitschiga inredning. Tonåringens växande fascination och besatthet inför sin hatkärlek till modern förvirrar honom samtidigt som han upplever tonårens mysterier med dess nyfunna vänner, konstnärliga upptäckter, experiment och utanförskap.

Xavier Dolan hoppade av universitetsstudierna för att regissera Jag dödade min mamma och såg filmen ta Cannesfestivalen med storm i sidosektionen Quinzaine des Réalisateurs och Paris trendiga caféer började befolkas av Xavier Dolan-lookalikes. Dolan hade redan arbetat som skådespelare och när han stod inför valet av regissör och huvudrollsinnehavare till sitt delvis självbiografiska manus, insåg han till att börja med att ingen annan än han själv skulle kunna spela rollen och dessutom att en annan regissör snabbt hade velat leta upp någon annan "snygging" till huvudrollen. Erfarenheten som regissör gav blodad tand och Dolan gick vidare till att regissera sin andra film Hjärtslag, som fick premiär i Un Certain Regard i Cannes.

TriArt tycker: En begåvad och uppriktig debut som tillåter sig att vara både spretig och för mycket utan att tappa varken fart eller fokus.

Jag dödade min mamma

Titel Jag dödade min mamma

Originaltitel J'ai tué ma mère

År 2009

Längd 96 min

Länder Kanada

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Xavier Dolan

Skådespelare Anne Dorval, Xavier Dolan

Relaterade: